The World they want! Time for change!

Brave young world! Γειά σου νεολαία! Σήμερα ξύπνησα, ήπια τον γνωστό μου καφέ και πήρα δύναμη να συνεχίσω την ημέρα μου. Εσύ τι κάνεις, νεολαία? Θα σου μιλάω έτσι σήμερα γιατί να ξέρεις σε σέβομαι και σε αγαπάω και βλέπω το μέλλον του πλανήτη στα χέρια σου.
Είσαι ο επόμενος γονιός, ο επόμενος επιστήμονας, είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός, είσαι ο επόμενος γιατρός, είσαι ο επόμενος άνθρωπος πιο εξελιγμένος από ποτέ και με δυνατότητες που δεν μπορείς να φανταστείς, έτοιμος και έτοιμη να βάλεις την υπογραφή σου στο
επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας. Ως νέος, είσαι στο κέντρο της απόλυτης δύναμης. Σκέφτεσαι “έξω από το κουτί”, ελπίζεις
και οραματίζεσαι για ένα καλύτερο αύριο, κάνοντας συνεχείς προσπάθειες για να μετατρέψεις τα όνειρά σου σε πραγματικότητα.

Και για όσους δεν συγκαταλέγονται στο spectrum της νεολαίας (including me, σνιφ σνιφ) να ξέρετεπως όλα ξεκινάνε από εσάς. Είτε είσαι γονιός ή όχι, μπορείς να δώσεις το σωστό παράδειγμα και στηρίξεις έμπρακτα τη νέα γενιά. Empowerment!


Η ενδυνάμωση είναι απαραίτητος καθοριστικός παράγοντας της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε εθνικό,
περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο. Για τη συμπερίληψη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης, η διαδικασία πολιτικής
πρέπει να περιλαμβάνει συνολική ανταλλαγή γνώσεων και ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών που περιλαμβάνει τη
νεολαία. Ακούγεται επιστημονικό? Όχι, σκέψου το καλύτερα. Ουσιαστικά θα τους δώσεις τα εφόδια για να μπορέσουν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτό είναι δική σου δουλειά, η ενδυνάμωση εννοώ.
Είναι ένα μέσο ενθάρρυνσης των νέων να κάνουν σπουδαία πράγματα για τον εαυτό τους και επίσης να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία τους.
Γίνε το επόμενο role model, γίνε ο άνθρωπος που θα μιλάνε τα παιδιά σου (ή άλλων, δεν έχει σημασία) με θαυμασμό. Άφησε πίσω σου μια περιουσία πολύτιμη και δεν είναι άλλη από τη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητα.

Και επειδή αρκετά σε κράτησα με την εισαγωγή μου, I will cut to the chase!

 

Η κρίση του COVID-19 έχει φέρει στο προσκήνιο την εμβάθυνση της φτώχειας, τις αυξανόμενες ανισότητες και διακρίσεις και την προστασία στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτό δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη νέα γενιά και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το YAS. Το YAS, Young Activists Summit, είναι η Σύνοδος των Νέων Ακτιβιστών, που επιδιώκει να αλλάξει νοοτροπία σχετικά με παγκόσμια ζητήματα, να υποστηρίξει την αλλαγή προς ένα
καλύτερο μέλλον, να ενδυναμώσει τις νέες προσωπικότητες που υπερασπίζονται τη βιωσιμότητα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τους βοηθήσει να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ξεκίνησε το 2019 από MKO σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη στα γραφεία της Γενεύης.

Σύμφωνα με την παγκόσμια συνομιλία που σηματοδοτεί την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών, το # YAS20 θα επικεντρωθεί στον διάλογο και τις βασικές αξίες της μετα-κοροναϊκής εποχής. Που μάντεψε! Είναι, ξανά η βιωσιμότητα, αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα!(τα λέω για να μην τα ξεχάσεις, βρε)
Στις 20 Νοεμβρίου,Παγκόσμια Ημέρατου Παιδίου, θα γίνει το συνέδριοonline (μην ξεχνιόμαστε!stay home,stay safe)το YAS θα φιλοξενήσει πέντε νέους ακτιβιστές απο διάφορες χώρες, με θέμα“ The World We Want, Time for Change”.
Πόσο όμορφο! ‘Ο κόσμος που θέλουμε,ώρα για αλλαγή”. Οι θεματικές τους περιλαμβάνουν το ρατσισμό, τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και φυσικά τη βιώσιμη μόδα. Αυτο θα ενώσει πολλές φωνές απ όλο τον κόσμο , μαθητές, νέους ανθρώπους,τμήματα και θα συζητηθούν οι
δυσκολίες που περνάει ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα. Απευθύνομαι λοιπόν σε νέους και νέες και σε όποιον μπορεί, να κάνει spread the word!
Δεν μας κοστίζει τίποτα, να αλλάξουμε τον κόσμο για ένα καλύτερο αυριο, η αλλαγή ξεκινάει με εσένα, σήμερα και μετά, it’s the first day of the rest of your life!!!

Επίσης, το YAS δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στο YAS21, αυτό σημαίνει οτι μπορείς κι εσύ να κάνεις αίτηση και να γίνεις ο επόμενος youth activists! Τέλειο??!?!?
Και όπως κάθε φορά θα σου αφήσω υλικό να κάνεις binge reading και να είσαι πάντα up to date!

 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τους συμμετέχοντες του YAS και το τι θέλουν να πετύχουν στον σπουδαίο αυτόν αγώνα τους (είναι εμψυχωτικό και inspirational!)

https://www.facebook.com/YoungActivistsSummit/videos/283516296352225/

Σε περίπτωση που θες να το παρακολουθήσεις ή το έχασες, μη φοβού! Ο οργανισμός θα κάνει release σε μίνι web-ντοκιμαντέρ , τις ομιλίες των ακτιβιστών. Οπότε stay tuned στη σελίδα τους στο facebook.
Αν ενδιαφέρεσαι ρίξε και μια ματιά στη νέα σχεδιάστρια μόδας Alexandra Cerezo (Guatemala) που θα μιλήσει στο YAS για την ηθική μόδα.

Το website του YAS :
https://youngactivistssummit.org/

και η Facebook σελίδα τους

https://www.facebook.com/YoungActivistsSummit

 

Με αγάπη
H Slow Fashionista σας,
Μαργαρίτα