rsz_marios_karavasilis_cover

Μάριος Καραβασίλης: Ένας νέος και ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας

Ο Μάριος Καραβασίλης (Mk by Marios) σίγουρα είναι ένας απ΄τους νέους σχεδιαστές που έχουν πολλά να δώσουν σε αυτό που λέμε Ελληνική Μόδα. Έχει αγαπηθεί πολύ απ΄το χώρο της μόδας, καθώς και απ΄το κοινό. Επίσης έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και διθυραμβικά σχόλια, εντός και εκτός συνόρων. Σεμνός, ταπεινός, θέλοντας να μιλάει μόνο μέσα απ΄την δουλειά του, μου παραχώρησε με χαρά μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του site Primadonnavera.gr. Απολαύστε τον.

by Σπύρος Καλαματιανός                                                                                                                      

Τι είδαμε στην πρόσφατη πρόσφατη παρουσία σου στο Αxdw;                                                         

Είδατε τη νέα μου συλλογή  «AVATON» για τη σεζόν  F/W 17-18. Μια ανάμεικτη συλλογή με διαφορετικές υφές υφασμάτων, επηρεασμένη περισσότερο από το θέατρο και το «κατασκευαστικό» του κομμάτι, μαζί όμως με τις τάσεις της χειμερινής σεζόν ως προς τη μόδα. Κάποια accessories από headpieces & customized handbags υπογράμμιζαν τα σύνολα, δίνοντας περισσότερη έμφαση στο inspiration και στο concept της συλλογής.

                                                               marios karavasilis 8

Τι αποκόμισες απ΄τις πρόσφατες παρουσίες σου στο εξωτερικό;         

Απίθανες εμπειρίες! Θα ήμουν αγνώμονας,  εάν έλεγα ότι δεν αποκόμισα πολύ ωραία πράγματα. Και μόνο που «αντιπροσωπεύεις» την Ελλάδα (ως προς τους νέους σχεδιαστές εννοώ) αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο. Άκουσα πολύ ωραία λόγια και με χαροποίησε ιδιαίτερα αυτό, μου έδωσε δύναμη για να συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και αγάπη και νιώθω πολύ περήφανος γι΄αυτές τις εμπειρίες…

Ποιες είναι πηγές έμπνευσης για τον Μάριο Καραβασίλη;                                                                      

Τα πάντα… Οτιδήποτε μπορεί να με εμπνεύσει… Θέλω ότι κάνω να έχει ένα μήνυμα, να είναι σαν μια μικρή «ιστορία», δίνοντας, έστω και εικαστικά, ένα μήνυμα στους θεατές. Αυτό είναι και απόρροια των θεατρικών μου σπουδών.

                       marios karavasilis 1 marios karavasilis 6

Διαβάζοντας το βιογραφικό σου έχεις κάνει πολλά και σπουδαία πράγματα (θέατρο κτλ). Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη μόδα;                                                                  

Πάντα ασχολούμουν ερασιτεχνικά με το ένδυμα, έκανα διάφορα πράγματα ενδυματολογικά  από μικρή ηλικία. Όπως και στη θεατρική εταιρεία που είχα, εγώ ήμουν αυτός που είχε την επιμέλεια ενδυμάτων (εκτός από μια παραγωγή που ενδυματολόγος ήταν  ο Δημήτρης Στρέπκος απ΄τους «Celebrity Skin». Από εκεί τον γνώρισα και μετά με βοήθησε πάρα πολύ στη μετέπειτα πορεία μου και τον ευχαριστώ πολύ εκ βαθέων  για αυτό). Μετά την οικονομική κρίση όμως, που επηρέασε υπερβολικά και την θεατρική εταιρεία  που είχα, επέλεξα την επόμενη μεγάλη μου αγάπη, τη μόδα. Σπούδασα στην Σχολή Βελουδάκη και προσπάθησα μετά να εξελίξω το δικό μου brand. Είναι μια εσωτερική μου ανάγκη να εξελίσσομαι συνεχώς. Η γνώση σε εκπαιδευτικό επίπεδο, και όχι μόνο, δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

Ακούγοντας τις λέξεις μόδα, ομορφιά, ρούχο, γυναίκα, τι εικόνες σου έρχονται στο μυαλό;                                                                                                                                    

Είναι οι πιο βασικές λέξεις, για να μπορείς να δημιουργήσεις. Χωρίς αυτές τις λέξεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα…

                        marios karavasilis marios karavasilis 3

Ξεκίνησες στα χρόνια της κρίσης. Παρόλα αυτά όμως έχεις κάνει πολύ πετυχημένα πράγματα. Πόσο σε επηρεάζει η κρίση;                                                                                            

Σαφέστατα σε επηρεάζει, όλους μας επηρεάζει. Όμως μέσα απ΄την αγάπη, το μεράκι που έχω γι΄αυτό που κάνω, ξεπερνάω τις δυσκολίες και δημιουργώ. Χαίρομαι που όλο αυτό το αγκαλιάζει ο κόσμος και απλά συνεχίζω να κοιτώ μπροστά…

Πρότυπα είχες ποτέ είτε από την Ελλάδα είτε απ΄το Διεθνή χώρο της μόδας;                                           

Θα ήταν πολύ εγωκεντρικό ή εγωιστικό να πω ότι δεν έχω. Φυσικά και έχω. Θεωρώ ότι είναι μοιραίο να έχεις πρότυπα–ερεθίσματα από Έλληνες σχεδιαστές αλλά και από τις διεθνείς τάσεις της μόδας. Μου αρέσουν οι σχεδιαστές που μπορούν με τα χρόνια να κρατούν την ταυτότητα τους και αυτό είναι κάτι που θέλω και εγώ να διατηρήσω – Την προσωπική μου ταυτότητα και την προσωπική μου έκφραση. Πάντα βέβαια με τις σύγχρονες ανάγκες.

                          marios karavasilis 2 marios karavasilis 7

Σίγουρα ανήκεις στους νέους-ταλαντούχους σχεδιαστές. Με πολύ ωραία ρούχα, που έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ και ταυτότητα. Εάν χρειαζόταν να ντύσεις την Αθήνα, με τι χρώματα θα την έντυνες, με τι στιλ;                                                                                                         

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια… Ωραία ερώτηση. Θα  κυριαρχούσε  το λευκό – με το χρυσό… Με έναν «χρυσόλευκο»  μανδύα… Το λευκό συμβολίζει το «φώς»  που έδωσε η Ελλάδα με τον πολιτισμό και την ιστορία της, ενώ το χρυσό είναι το ανεξίτηλο χρώμα-μέταλλο  που δε χάνεται στο χρόνο. Έχει μια διαχρονική αξία. Αυτό που αξίζει να έχει η χώρα μας!

Ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα έδινες σε ένα νέο παιδί που μας διαβάζει και θέλει να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας;                        

Θεωρώ ότι επειδή και εγώ ανήκω, σε αυτό που λέμε, νέα γένια σχεδιαστών, πιστεύω ότι  δεν είμαι ακόμα σε θέση να δώσω συμβουλές. Δεδομένου ότι και εγώ τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα και συγκεκριμένα δεν έχω πάνω από 3 χρόνια ενεργά στο χώρο της μόδας. Ωστόσο, αν θα έπρεπε να δώσω κάποια συμβουλή, θα του έλεγα να ασχοληθεί με τη μόδα μόνο εάν την αγαπάει και το θέλει πραγματικά. Μετά να σπουδάσει μόδα, να καταρτιστεί σε όλα τα επίπεδα και να έχει πολλή υπομονή. Είναι ένας  χώρο που μας «δοκιμάζει» καθημερινά, αλλά αυτή είναι και η μαγεία της ζωής. Δίχως ευκαιρίες αλλά και «εμπόδια», δε βελτιώνεσαι ούτε σε προσωπικό ούτε επαγγελματικό επίπεδο.

                     marios karavasilis 4 marios karavasilis 9

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα-στόχοι;                                                               

Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι σε μια φάση γενικής ανακατάταξης. Σε πρώτο πλάνο έχω τη μετακόμιση και τη δημιουργία ενός νέου showroom, κάτι που σε λίγο καιρό θα σας ενημερώσω και επίσημα για αυτό. Ενώ παράλληλα έχω βάλει ως στόχο την πιο commercial σειρά του brand, διατηρώντας πάντα τη σχεδιαστική μου ταυτότητα. Αυτό είναι στα άμεσα επαγγελματικά μου σχεδία, πράγμα όμως που δεν το βιάζομαι, καθώς θέλω να το κάνω απολύτως  σωστά και με μεγαλύτερη «σχεδιαστική» ωριμότητα.

Τι θέλεις να πεις κλείνοντας;  

Να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, να είμαστε ο εαυτός μας και σίγουρα η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους μας.

Οι φωτογραφίες είναι απ΄το προσωπικό αρχείο του Μάριου Καραβασίλη