An image of Apostolopoulos

Συνέντευξη Νίκος Αποστολόπουλος: Ένας καταξιωμένος σχεδιαστής μόδας

by Σπύρος Καλαματιανός

Ένα όμορφο μεσημέρι βρέθηκα στο ατελιέ ενός κορυφαίου Έλληνα σχεδιαστή μόδας, που είναι καταξιωμένος, τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός, ενός ολοκληρωμένου και χορτάτου ανθρώπου, που τον διακρίνει η σεμνότητα, η σοβαρότητα, το ήθος, η αγάπη και ο σεβασμός γι΄αυτό που κάνει, η αγάπη για ζωή, που τολμάει και λέει τα πράγματα με το όνομα τους δίχως φόβο. Ώρες κανείς θα μπορούσε να μιλάει για το ποιος είναι και τι έχει προσφέρει (και συνεχίζει μέχρι σήμερα) ο Νίκος Αποστολόπουλος. Παρακάτω θα διαβάσετε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που σίγουρα θα συζητηθεί.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό                                                                                                                            

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Αποστολόπουλου

Λέξεις μόδα, στιλ και ρούχο. Τι εικόνες έρχονται στο μυαλό του Νίκου Αποστολόπουλου, όταν ακούει αυτές τις λέξεις;                                                                                                                              

Ο Νίκος Αποστολόπουλος δεν ακούει λέξεις… Η έκφρασή μου βγαίνει μέσα από τον εσωτερικό μου κόσμο, τις εμπειρίες μου, τα ταξίδια μου, τα βιβλία που διαβάζω, τις μουσικές που ακούω, τα θέατρα που πηγαίνω… Για εμένα από εκεί ξεκινάνε όλα… Δεν έχω να σκεφτώ πράγματα με τίτλους για να κάνω εικόνες με το μυαλό μου, έτσι ώστε να εμπνευστώ για να σχεδιάσω. Ό,τι με εμπνέει το κάνω.

Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ζήσει πάρα πολύ καλά την Ελληνική μόδα αλλά και τη Διεθνή μόδα. Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τη μόδα;                                                                                                    

Η κρίση έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της μόδας. Δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Διεθνή. Αναμφισβήτητα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, υπάρχει και κοινωνικό πρόβλημα. Τις συνέπειες αυτές φυσικά τις ζούμε σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στη μόδα. Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Το θέμα όμως είναι να προσπαθείς να κάνεις ωραία ρούχα, να έχεις καλές τιμές και όσο γίνεται να τιμάς περισσότερο τον πελάτη σου, δίνοντας του καινούργιες ιδέες και ποιότητα, δηλαδή να προσπαθείς να του δώσεις μία ασφάλεια στο ρούχο που θα αγοράσει.

Ποιες είναι οι διαφορές του τότε και του σήμερα;                                                                                          

Τότε ήταν εποχές δημιουργικές, ο κόσμος είχε ένα ξέφρενο ρυθμό στο να θέλει να αγοράσει ρούχα, στο να θέλει να διασκεδάσει κι άλλα πολλά, σε όλα αυτά υπήρχε μία ποιότητα. Νομίζω ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει μία παρακμή και θα γεννηθούν καινούργια πράγματα πολύ ενδιαφέροντα. Τώρα δεν υπάρχει αυτό που λέμε δημιουργία, δεν υπάρχουν καινούργιοι σχεδιαστές, ιδιαίτερα στη λογοτεχνία δεν υπάρχουν νέοι λογοτέχνες. Δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει ένας περιορισμός δημιουργίας, ίσως είναι από την κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αλλά πιστεύω ότι θα έρθουν καινούργια πράγματα.

Θα ήθελα να σταθούμε στο εξωτερικό. Έχετε ζήσει και συνεχίζετε να ζείτε ανεπανάληπτες στιγμές σε όλο το φάσμα της μόδας. Όμως θα ήθελα να μου πείτε ποιους θεωρείτε σταθμούς της μέχρι τώρα καριέρας σας;                                                                                                           

Σίγουρα το 1979 που μπήκα στον κόσμο της μόδας και γνώρισα όλους τους μεγάλους σχεδιαστές της εποχής, σίγουρα σημαντικό ήταν όταν ξεκίνησα το 1985 να δραστηριοποιούμε πιο έντονα στον χώρο της μόδας… Επίσης το 1991 που έβγαλα το άρωμα μου, τις χρονιές 1994,1995,1996 λανσαρίσματα καινούργιων αρωμάτων, μετά επίσης ένας μεγάλος σταθμός της καριέρας μου ήταν άνοιγμα πολλών μαγαζιών σε όλο τον κόσμο… Αυτά νομίζω ότι είναι τα πιο βασικά στοιχεία-σταθμοί στην καριέρα μου.

Πως νιώσατε όταν ο Paul Smith είπε σε δήλωση του I hate NA;                                                              

Εμένα μου άρεσε αυτό το πράγμα. Όταν ακούς το οτιδήποτε από τέτοιους ανθρώπους είναι πολύ ωραίο. Σημαίνει ότι δεν του αρέσουν αυτά που σχεδιάζω. Ήθελε να εκφραστεί με αυτόν τον τρόπο και εμένα μου αρέσει, όταν οι άνθρωποι εκφράζονται.

Υπάρχουν στιγμές που θέλετε να πετάξετε από τη μνήμη σας;                                                            

Τις έχω ήδη πετάξει. Δε σκέφτομαι ποτέ το παρελθόν, σκέφτομαι πάντα το μέλλον.

Ασχολείστε πάρα πολύ πετυχημένα με το ανδρικό ένδυμα. Θα ήθελα να μου πείτε εάν ο Έλληνας άνδρας τη σημερινή εποχή είναι καλοντυμένος…                                                                        

Δε νομίζω ότι ντύνεται άσχημα ο Έλληνας άνδρας, μια χαρά είναι…

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας για την Ελληνίδα γυναίκα του σήμερα…                

Σίγουρα έχει κάνει άλματα προς τα μπρος, είναι πιο ενημερωμένη σε όλους τους τομείς της μόδας, προσέχει πιο πολύ την εμφάνιση της, έχει σταματήσει να μακιγιάρετε πολύ έντονα, να βάζει πολύ έντονα αξεσουάρ, πιστεύω ότι είναι πολύ πιο προσεγμένη από άλλες εποχές.

Είστε ένας άνθρωπος που είτε μιλάτε μέσα από τη δουλειά σας, είτε όταν βγαίνετε και μιλάτε στα ΜΜΕ προκαλείτε ποικίλα σχόλια. Πόσο σας ευχαριστεί αυτό και πόσο σας ενοχλεί;                                                                                                                                                                    

Εμένα δε με ενοχλεί τίποτα, όταν δεν υπάρχει κακία και κακεντρέχεια απ΄τους άλλους, τίποτα δε με ενοχλεί. Εξάλλου, όταν είσαι ένας άνθρωπος επώνυμος, σίγουρα θα ασχοληθούν μαζί σου. Απλώς δε θέλω να είναι οι άνθρωποι επιθετικοί, ενοχλητικοί, δηλαδή να επεμβαίνουν με έναν τέτοιο τρόπο που να είναι ενοχλητικός στη ζωή του άλλου. Πιστεύω οποιαδήποτε επαφή πας να κάνεις με έναν επώνυμο άνθρωπο, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν και όρια.

Εάν η ζωή σας είχε τίτλο ταινίας ποιος θα ήταν αυτός;                                                                            

Μου αρέσει ένας τίτλος από τους Μεδίκους στην Φλωρεντία που έλεγε ο Lorenzo Magnifico και αυτός ήταν: Nίκος ο μεγαλοπρεπής.

Θυμάστε κάποιο ευτράπελο που έγινε στην πασαρέλα;                                                  

Κάποια στιγμή σε μία επίδειξη είχαν μπερδευτεί τα ρούχα και έβγαιναν άλα ντα λων. Επίσης σε μία άλλη είχαν μπερδευτεί τα μοντέλα, έχουν γίνει πολλά. Αλλά όλα είναι μέσα στη γεύση και το ταξίδι της μόδας.

Έχετε ανεκπλήρωτα όνειρα που θέλετε να κάνετε πραγματικότητα;                                                    

Αυτά που θέλω είναι να είμαι καλά στην υγεία μου, να περνάω όμορφα, να χαίρομαι τη ζωή, να έχω χρόνο ελεύθερο, κυρίως θέλω να απολαμβάνω…

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;                                                                                    

Έχω μία επίδειξη για το μήνα Ιανουάριο, την collection του χειμώνα για το έτος 2017, τώρα στις 11 του μηνός έχουμε μια γιορτή που κάνουμε για το καθιερωμένο Bazar μας. Αυτά είναι τα επόμενα μου βήματα, όμορφα πράγματα και απλά.

Τι θέλετε να πείτε κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη;                                                                                      

Θέλω να πω τα νέα παιδιά να μη σκέφτονται αρνητικά, να μην είναι απαισιόδοξα, να πιστεύουν στη ζωή και να προσπαθούν να μην απογοητεύονται, γιατί υπάρχει χώρος σε οποιοδήποτε επάγγελμα και να πάρουν μία θέση που τους ταιριάζει… Να κοιτάνε μόνο μπροστά και τίποτα άλλο…

12321235_945831482172600_5511353051953727791_n

15355633_1222364041175249_36606323762331026_n