christina-vatsina-cover

Χριστίνα Βατσινά: Η νεαρή βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας μας συστήνεται

Αν και είναι ακόμα μαθήτρια, μόλις 17 χρόνων, η Χριστίνα Βατσινά καταφέρνει να μαγέψει και να κερδίζει τον κόσμο της μόδας. Η αγάπη και το πάθος της για τη δημιουργία και το σχέδιο μόδας αποτελούν κοινό παρανομαστή για τα μελλοντικά της σχέδια και για τα πρώτα της βήματα στο χώρο αυτό.

Στις 2 Απριλίου, η Χριστίνα βρέθηκε στο AXDW-F/W 2017-2018, κάνοντας ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα. Η νεαρή σχεδιάστρια μόδας παρουσίασε την πρώτη της συλλογή, εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’60, κι όχι μόνο γοήτευσε τον κόσμο της μόδας, αποσπώντας άκρως κολακευτικά σχόλια, αλλά κέρδισε και το πρώτο βραβείο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς οι κορυφαίοι του χώρου μιλούν για ένα ανερχόμενο ταλέντο!

Ας τη γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα! Η Χριστίνα Βατσινά συναντήθηκε με τη δική μας Βέρα Μαθιουδάκη (συντάκτρια του Primadonnavera.gr) και μίλησαν για μόδα, στιλ, για τα όνειρα και τα μελλοντικά σχέδια της νεαρής σχεδιάστριας μόδας! Απολαύστε την!

1.Παρόλο το νεαρό της ηλικίας σου, τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μόδα;

Από μικρή είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες, οι οποίες αργότερα έγιναν καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το σχέδιο μόδας είναι κάτι που με γεμίζει και μου δίνει χαρά. Αυτή τη χαρά της δημιουργίας ένιωθα, όταν ακόμα κι από παιδάκι έντυνα τις κούκλες μου με ρούχα δικής μου έμπνευσης και δημιουργίας. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι με αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά. Έτσι προσπαθώ να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.

2. Τι σημαίνει για ΄σένα «μόδα»; 

Μόδα για εμένα σημαίνει συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ένας κόσμος στον οποίο συναντιούνται η ομορφιά, το ταλέντο, η φαντασία… Είναι ένας χώρος μαγικός, μέσα στον οποίο καταφέρνεις να επικοινωνήσεις με τον άλλο ακόμη και χωρίς λόγια…

3. Στιλ ή μόδα;

Και τα δύο. Μπορείς να ακολουθείς τη μόδα, αλλά ταυτόχρονα να ξεχωρίζεις, παίζοντας με αυτή και ακολουθώντας το δικό σου προσωπικό στυλ, επιλέγοντας ρούχα ανάλογα με την προσωπικότητα σου.

                                                        christina-vatsina

4. Το στιλ σου χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες τάσεις ή το προσαρμόζεις κάθε φορά ανάλογα με τη διάθεση σου;

Δεν ακολουθώ συγκεκριμένη τεχνοτροπία, ούτε έχω μια ορισμένη σχεδιαστική ταυτότητα. Μου αρέσει να παίζω με τα χρώματα και κάθε φορά να ακολουθώ άλλο στιλ. Ωστόσο, ένα αγαπημένο χρώμα είναι το μαύρο, το οποίο υιοθέτησα και στην παρούσα κολεξιόν, ένα χρώμα που πάντα είναι στη μόδα και ταιριάζει σε όλους.

5. Ποιος είναι ο σχεδιαστής που ξεχωρίζεις και θαυμάζεις;

Όπως έχω αναφέρει παλαιότερα ένας σχεδιαστής που θαυμάζω είναι ο Zac Posen, διότι αναδεικνύει τη θηλυκότητα μίας γυναίκας χωρίς υπερβολές. Επίσης, ο Jean-Paul Gautier θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους νέους σχεδιαστές, καθώς η δουλειά του ισορροπεί μεταξύ του ριζοσπαστικού και του συμβατικού. Ωστόσο και στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί σχεδιαστές άξιοι θαυμασμού, όπως η Μαίρη Κατράντζου και η Σοφία Κοκοσαλάκη, που αποδεικνύουν πως το ελληνικό στοιχείο, παρά τις δυσκολίες που δέχεται, καταφέρνει να υφίσταται και να επιβάλλεται στο χώρο της μόδας.

6. Υπάρχει «ιδανική» γυναίκα για ΄σένα κι αν ναι, πώς θα την περιέγραφες;

Η ιδανική γυναίκα για εμένα, είναι η απλή, καθημερινή γυναικά. Εκείνη που της αρέσει πάντα, ακόμα κι εν καιρώ κρίσης, να είναι κομψή και γοητευτική και καταφέρνει, ακολουθώντας τη μόδα, να επιλέγει αυτό που της ταιριάζει και να διαμορφώνει το δικό της προσωπικό στιλ.

                                                      christina-vatsina-2

7. Τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι τη λέξη «δημιουργία»;

Δημιουργία είναι για εμένα φαντασία, ελευθερία, ευχαρίστηση, αγώνας… Όταν δημιουργούμε, ζούμε διπλά. Όταν δημιουργούμε, δίνουμε μορφή στη μοίρα μας, όπως έχει πει και ο Καμύ Αλμπέρ. Χωρίς δημιουργία δεν υπάρχει αληθινή ευχαρίστηση, όπως έχει πει ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι.

8. Τι θα χαρακτήριζες ως πηγή έμπνευσής σου; 

Κάθε φόρα η πηγή έμπνευσής μου αλλάζει, αλλάζει χρώματα, στιλ, δεκαετία, τάσεις κι άλλα πολλά.

9. Όταν σου απονεμήθηκε το βραβείο New Designer στο AXDW (Athens Exclusive Designers Week), ποια συναισθήματα σου δημιουργήθηκαν;

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τις στιγμές που έζησα στην AXDW. Tα συναισθήματα ήταν πολλά και ποικίλα, ενώ η εμπειρία απερίγραπτη και μοναδική.

                            christina-vatsina-3

10. Παρατηρούμε μια νέα τάση (κυρίως στο εξωτερικό) που θέλει την καθημερινή γυναίκα αλλά και τα μοντέλα που πλαισιώνουν τις πασαρέλες να είναι πιο αληθινές. Εσένα πια είναι η γνώμη σου για αυτή τη στροφή της μόδας;

Η γνώμη μου είναι θετική. Πιστεύω πως στις μέρες μας ένας σχεδιαστές για να προωθήσει την συλλογή του πρέπει να βρει και τα κατάλληλα μοντέλα.

11. Ποιο είναι το προσωπικό σου όραμα για την Ελληνική μόδα;

Όραμά μου είναι η προώθηση της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό. Σίγουρα η κρίση έστρεψε τους καταναλωτές στους Έλληνες σχεδιαστές και αυτό είναι καλό. Κι αυτό γιατί η ελληνική μόδα θα μπορούσε να προωθηθεί μόνο αν είναι ενωμένη, με υγιή ανταγωνισμό, νέες συνεργασίες και σεβασμό προς την ίδια τη μόδα. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τα νέα ταλέντα που εισέρχονται στο χώρο αυτό.

12. Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από κάποια χρόνια;

Δε μου αρέσει να μιλάω για το μέλλον, αλλά να ζω το παρόν και να χαίρομαι την κάθε στιγμή. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν κυνηγάω τα όνειρα μου. Τα κυνηγάω και προσπαθώ να τα κάνω πραγματικότητα.

                                                     christina-vatsina-1

13. Ποιο στιλ και ύφος θα ήθελες να έχεις μελλοντικά στο χώρο της μόδας;

Δε θα ήθελα να υιοθετήσω ένα συγκεκριμένο στυλ. Μου αρέσει το κλασικό, αλλά και το μοντέρνο, το παλιό, αλλά και το καινούριο. Μου αρέσει ο συνδυασμός πραγμάτων, στιλ και ύφους. Αυτό προσπαθώ να κάνω με τα σχέδια μου. Αυτό πρέπει να κάνει και κάθε γυναίκα. Ακολουθώντας τη μόδα, να μπορεί να συνδυάζει πράγματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα της, στο χαρακτήρα της αλλά και στην εκάστοτε περίπτωση.