Franca-Sozzani-cover

Franca Sozzani: Η ζωή της και το στίγμα της στο χώρο της μόδας!

Franca Sozzani, η αρχισυντάκτρια της Ιταλικής Vogue που έγραψε τη δική της ιστορία τόσο στο χώρο της μόδας, όσο και σε κοινωνικά θέματα. Μια γυναίκα με πάθος, τόλμη αλλά και δυναμισμό. Μπορεί να έχει φύγει από τη ζωή και η μόδα να έχασε ένα σημαντικό κομμάτι της, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ξεχαστεί. Ας τη γνωρίσουμε όμως «από την αρχή».

by Αγγελική Βιτσάκη

                                            Franca Sozzani 6

Η Franca γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1950 στη Μάντοβα της Ιταλίας σε μία κλασσική πατριαρχική οικογένεια και πέθανε 22 Δεκεμβρίου 2016. Ο πατέρας της δεν ενέκρινε τις τότε φιλοδοξίες της κόρης του να ασχοληθεί με τη φυσική επιστήμη. Αποφάσισε, λοιπόν, να σπουδάσει φιλοσοφία και γερμανική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου και λίγο αργότερα, στα είκοσι χρόνια της, παντρεύτηκε. Όπως δήλωσε αργότερα, ήξερε από τη στιγμή που ανέβαινε τα σκαλιά της εκκλησίας ότι αυτός ο γάμος ήταν αποτυχημένος. Τρεις μήνες αργότερα το ζευγάρι χώρισε. Έπειτα από αυτό, η Franca έφυγε για την Ινδία με σκοπό να βρει ξανά το χαμένο της εαυτό. “Σκέφτηκα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω κάτι καλό για μένα. Για τον ίδιο μου τον εαυτό”, είχε δηλώσει.

Το πρώτο βήμα της στη μόδα το έκανε όταν επέστρεψε από ένα ταξίδι «διαλογισμού», όπου βρήκε τυχαία δουλεία στο περιοδικό Vogue Bambini το 1976 ως βοηθός. Ωστόσο, μέχρι και το 1980 είχε αναλάβει τη συντακτική επιμέλεια του περιοδικού Lei που απευθύνονταν στις γυναίκες εκείνης της εποχής και το 1982, εντάχθηκε και στην ομάδα του περιοδικού Per Lui, την ανδρική εκδοχή του Lei. Κατάφερε να μεταμορφώσει αυτά τα δύο περιοδικά σε ένα διεθνή τύπο με κύρια χαρακτηριστικά του το lifestyle και τη μόδα.

                                  Franca-Sozzani-5

Από το 1988 και για 28 χρόνια ακόμη ήταν το τιμόνι του θρυλικού περιοδικού Vogue της Ιταλία, την ίδια περίοδο που η Anna Wintour έγινε η editor in chief της αμερικάνικης, όπου από την αρχή κατάφερε να το διαμορφώσει, κάνοντάς το ένα από τα πλέον σημαντικά έντυπα ετησίως, φέρνοντας στην επιφάνεια τους ανατρεπτικούς τίτλους, τα δυναμικά εξώφυλλα και περιεχόμενο, δημιουργώντας ένα περιοδικό, που σύμφωνα με τα λόγια της, ήταν πειραματικό και καινοτόμο για την εποχή.

Από το πρώτο κιόλας εξώφυλλο που έκδωσε τον Ιούλιο/Αύγουστο του 1988, που περιείχε μια ασπρόμαυρη και ελαφρώς σέπια εικόνα, με το μοντέλο Robin MacKintosh να φοράει ένα minimal πουκάμισο Ferre όλοι είχαν καταλάβει ότι η Franca δε θα παίξει σύμφωνα με τους κανόνες και ότι θα μείνει στο χώρο της μόδας.

                                                    Franca-Sozzani-2

Επιπλέον, η Franca κατάφερε να καλλιεργήσει και να φέρει άγνωστους -για τότε- φωτογράφους στην επιφάνεια, όπως ο Mario Testino, o Paolo Roversi, ο Herb Ritts, ο Peter Lindbergh, ο Bruce Weber και ο Steven Meisel, όλοι εκ των οποίων εκτίμησαν τη Franca για τη “φωτογραφική ελευθερία” που τους παραχωρούσε στα editorial, καθώς και από το αξεπέραστο ταλέντο της.

Η γυναίκα «βιβλίο» με πολλές γνώσεις πρόσφερε στο χώρο της μόδας πολλές ανατρεπτικές ιδέες, όπως το 2008 έβγαλε στη δημοσιότητα το “The Black Issue”, ένα editorial που φωτογραφήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Miesel και πρωταγωνιστούσαν αποκλειστικά έγχρωμες γυναίκες. Μάλιστα η Naomie Cambell είχε δηλώσει: «Η Franca δεν έχει συνειδητοποιήσει το καλό που έκανε στους έγχρωμους ανθρώπους μέσα από αυτό το editorial. Μου θυμίζει το Yves Saint Laurent που είχε χρησιμοποιήσει μόνο μαύρα μοντέλα.»

                           Franca-Sozzani

Πέρα από την προσφορά της στο χώρα της μόδας, έδωσε πολλά και στις φιλανθρωπίες.

Το 2012,στη Sozzani απονεμήθηκε η Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Την ίδια χρονιά έγινε Ηνωμένων Εθνών Πρέσβης Καλής Θελήσεως . Το 2014, ονομάστηκε παγκόσμιος πρεσβευτής ενάντια στην πείνα για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και έλαβε το βραβείο Fashion Swarovski για θετικές αλλαγές από το 2016.

Η Sozzani συνέβαλε σε μια σειρά από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Παιδιού Προτεραιότητας – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από Condé Nast, ώστε να προσφέρουν ευκαιρίες συγκεκριμένων σπουδών και εργασίας για εκείνους που δεν έχουν κανένα παρά το γεγονός ότι καλλιτεχνικά ταλαντούχοι. Επιπλέον, εργάστηκε με την οργάνωση του AIDS Convivo και από τον Μάρτιο του 2013, ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Ιδρύματος.

                                 Franca-Sozzani-1

Η «βασίλισσα» της Ιταλικής μόδας κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας της στη Vogue Italia δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση για θέματα, όπως η πλαστική χειρουργική και το θέμα του βάρους και των διακρίσεων στον κόσμο της μόδας. Θέματα που συζητούνταν αρκετά.

Λίγο πριν τον χαμό της, ο γιος της, που είχαν άψογες σχέσεις δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της μητέρας του, με τίτλο “The result, Franca: Chaos and Creation”, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και παρακολούθησε μόνο μια ελίτ καλεσμένων.

                                Franca-Sozzani-7

Ο γιος της Francesco είχε αναφέρει: “Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μια επιστολή αγάπης από το παιδί προς το γονέα. Θέλω να δείξω σε όλους πως η μαμά μου ήταν μια αξιόλογη γυναίκα, της οποίας το ταλέντο συνοδεύτηκε από έντονη πίστη και πάθος για τη ζωή”.

                                                         Franca-Sozzani-8