Ethical Bride is the Best Bride!

Σήμερα γάμος! Σημέρα γάμος γίνεται! Γειά χαρά! Με πρόφαση λοιπόν το λευκοντυμένο τοπίο έξω και με την ζεστασιά του καφέ και του σπιτιού, σκέφτηκα, τι άλλο είναι λευκό και μας δίνει τόση χαρά;; Το νυφικό μας φυσικά!

Και οκ, μπορεί να μην είμαστε όλες και να μην περιμένουμε όλες την ώρα που θα το βάλουμε, σίγουρα όμως έχει τύχει να συζητήσουμε με γνωστούς και φίλους, σε γάμους το κλασικό “Είδες τη νύφη; κούκλα! Και το φόρεμα είναι τέλειο!”

Η μέρα αυτή είναι η μέρα γιορτής, μέρα χαράς και μέρα εμπιστοσύνης που θα δώσει την επισημότητα στη σχέση σου σε όλο τον κόσμο οτι με αυτόν τον άνθρωπο έχεις επιλέξει να μοιραστείς τη ζωή σου, τα όνειρα σου, τα στραβά σου (ε τι να κάνουμε τώρα, έχεις και απο αυτά, ηρέμησε) και τέλος πάντων, οτι απο εδώ και περά οτιδήποτε και να κάνεις δεν θα είναι ως μονάδα.

Παρόλο λοιπόν, που η τεχνολογία έχει αλλάξει, οι ανάγκες δεν είναι πλέον ίδιες, το “μυστήριο” του γάμου(μυστήριο όντως) και η όλη του προετοιμασία , παραμένουν ίσως, αν όχι οι ίδιες, με μικροαλλαγές σύμφωνα με την κουλτούρα, την κοινωνική τάξη κλπ.

Bridezilla! Όρος, που περιγράφει την συμπεριφορά της νύφης που είναι, έντρομη να το πω; ναι, έντρομη και τα θέλει όλα όπως τα έχει φανταστεί και απαιτήσεις που φτάνουν στο Θεό.

Και κάπου εδώ, μιας και σε είπα bridezilla, θέλω να σου πω το εξής: Η εκτέλεση του γάμου είναι

το φαινόμενο της “κοινωνικής προσαρμογής” δηλαδή η διαδικασία που εκπαιδευεί η κοινωνία τα άτομα, ώστε να ανταποκρίνονται με ένα τρόπο, είτε το λεγόμενο “politically correct” είτε ο πανομοιότυπος τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε.

Την ανάγκη αυτή την δημιουργεί η βιομηχανία, η βιομηχανία σου ορίζει πως πρέπει να είναι ο βίος ανθόσπαρτος σου, όπου κατασκευάζει διάφορα demands και σε πείθουν ότι τα χρειάζεσαι, ενώ στην ουσία, εσύ θέλεις να είσαι απλά με τον άνθρωπο σου, να ανταλλάξετε όρκους αιώνιας αγάπης και ευτυχίας και για να είναι “νόμιμο” όχι μόνο στα λόγια, if you know what I mean!

Σκέψου, για μια ημέρα, ετοιμάζεσαι για μήνες, δίνεις ένα σκασμό λεφτά και ενέργεια σε φαγητό, venues, σε νεκρή ζωή(τα λουλούδια),σε εκείνη την ξαδέρφη απο το χωριό που δεν ήξερες καν πως τη λένε, και φυσικά το φόρεμα που θα βάλεις κυριολεκτικά μια φορά στη ζωή σου και δεν θα το ξαναδείς παρα μόνο σε φωτογραφία!

Ωραία, καταλαβαίνω, είναι η στιγμή σου, είναι η φάση σου, αλλά έχεις συνείδηση εσύ, και ξέρεις πως να επιλέξεις έναν πιο ηθικό τρόπο να κάνεις την τελετή σου!

Το ήξερες οτι για μια ημέρα γάμου, σε μια μέρα, ένας γάμος παράγει 65 τόνους CΟ2, δηλαδή, όσο παράγουν 5 άνθρωποι συνολικά σε έναν ολόκληρο χρόνο! Και ας μην μιλήσουμε για σκουπίδια. Οι εποχές που ζούμε, με τις πανδημίες και τις κλιματικές αλλαγές, δεν μας αφήνουν χώρο και χρόνο για την παραμικρή σπατάλη και δεν μιλάω τόσο για την οικονομική, αλλά για τον τρόπο και την μανία που κυνηγάμε τα πολλά και τα εφήμερα. Ίσως, είναι το πιο ακριβό φόρεμα που θα αγοράσεις ποτέ στη ζωή σου και θα το βάλεις μόνο μια φορά, μην το μετανιώσεις, ασε να σημαίνει κάτι και για τα παιδιά σου ή τον κόσμο, δεν έχει σημασία.

Anyway, για να μπω στην ουσία, παρακάτω σου έχω τα κλασικά 5+1 μας, για να είσαι όχι μόνο όμορφη νύφη, αλλά και νύφη με συνείδηση και πάθος για το βιώσιμο και το ηθικό.

Πάμε να δούμε τώρα τα sustainable νυφικά μας, αχ ναι, ξέχασα! Υπάρχουν ηθικοί τρόποι χωρίς να εμπλακεί καθόλου η πιστωτική σου (ή σχεδόν)!

 

Νο1: Αρχικά, θα πω το προφανές. Δες το νυφικό της μαμάς σου! Πέρα απο sustainable κίνηση, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο απο το κειμήλιο. Έχεις δει σε ταινίες που η πρωταγωνίστρια ανοίγει ένα ξύλινο μπαούλο (πάντα) και απο μέσα βγαίνει το παλιό νυφικό της μαμάς της; Μπορείς να γίνεις εσυ αυτή η πρωταγωνίστρια και να δώσεις και στο φόρεμα μια δεύτερη ιστορία.

Μην πεις αμέσως όχι γιατί είναι απο το ΄80! Δεν πειράζει! Μπορείς πάντα να προσθέσεις η να αφαιρέσεις κάτι! Θα είσαι κλασάτη, ρομαντική και θα νιώθεις ως η νέα Grace Kelly του eco friendly αιώνα μας.

 

 

Νο2: Εντάξει, είδες το φόρεμα της μαμάς και δεν το φοράς για κανένα λόγο! Δεν πειράζει, υπάρχουν πάντα οι μανάδες άλλων. Πρίν νομίζεις οτι τα έχασα τελείως, εννοώ οτι μπορεί η μαμά σου να έχει κρατήσει το νυφικό της γιαγιάς σου! Τέλειο; Έτσι, θα μπορείς πχ, να οργανώσεις και το theme του γάμου ανάλογα την εποχή του νυφικού! Και αν κάνεις κι εσυ κορή, μπορεί να γίνει το ίδιο, δεν θα ένιωθες περίφανη Ελληνίδα μάνα; Ναι.

Όπως και το No1, μπορείς να κάνεις alterations σε κάποια έμπειρη μοδίστρα. Σκέψου το..

 

 

No3: Αφού εξάντλησες και το νυφικό της μαμάς της κολλητής σου (που σε βλέπει σαν παιδί της), ήρθε η ώρα να πάρεις πιο δραστικά μέτρα!

Πολλοί λοιπόν, είτε δεν πιστεύουν στο κειμήλιο, είτε οτι θεωρούν οτι ο σκοπός του φορέματος τελείωσε τη στιγμή που το έβγαλαν, κάνουν το καλό και τα πουλάνε! Θα σου πω ένα πράγμα, έχω αγοράσει προσωπικά, ένα ‘50s νυφικό απο second hand στην Αθήνα, όχι γιατί θα ανέβαινα τα σκαλιά της εκκλησίας, αλλά γιατί απλά θεωρώ πως τα νυφικά δεν είναι για μια μέρα, νύφη πρέπει να νιώθεις κάθε μέρα. Την ίδια ομορφιά, και την ίδια αυτοπεποίθηση που έχει μια νύφη! Τέλος πάντων, αυτό είχε 50 ευρώ, εκεί θέλω να καταλήξω. Πριν πας να πάρεις δάνειο για να αγοράσεις το φόρεμα των ονείρων σου κοίτα στα thrift-άδικα πρώτα, ίσως βρείς και κάτι να σου αρέσει!

 

Νο4: Ξέρεις τι άλλο είναι ωραίο ε; πριν μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις! Ένα diy boho wedding look. Προσωπικά, έχω μπει στη διαδικασία να πειραματιστώ με διάφορα ανα καιρούς. Μια φορά είχα πάει στα all day markets(γνωστά σε εμάς, ως γιουσουρούμ) σε ένα ταξίδι μου στο Βερολίνο, και είχα πάρει κάτι τέλεις κουρτίνες απο μουσελίνα και δαντέλα!

Μακρυές κουρτίνες, παλιές που τώρα να τις κρεμάσω στο less is more σπίτι μου, μόνο κιτς θα φανεί! Οπότε τι έκανα? Έφτιαξα ένα gown με τις κουρτίνες που άνετα φοριέται για νυφικό! Το αποτέλεσμα ήταν ένα boho crop top με την δαντέλα, και μακριά φούστα μουσελίνα με διάφορα layers. Για ψάξου λίγο παραπάνω! Αυτό που φοράς να έχει ιστορία και άρωμα του recycling σε άλλη διάσταση!

 

No5: Για το mambo number 5, μπορείς πάντα να δεις τι παράγει ο τόπος σου! Μια local μοδίστρα, μια ανερχόμενη σχεδιάστρια, οπού μπορείς να ψάξεις σε σχολές μόδας, για να δώσεις και την πρώτη ευκαιρία σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα! Πόσο πιο sustainable πια!

Φυσικά, θα πρέπει να ζητήσεις δείγματα απο δουλείες τους, για να δεις αν είναι κάτι που καλύπτει τις ανάγκες σου! (όσο για την φωτογραφία με το χιόνι και το νυφικό, έ δεν άντεξα ήταν tempting)

 

No5+1: Και φτάσαμε στο τέλος της κλασικής μας λίστας, όπου εδώ σου έχω την τελευταία λύση, την πιο οικονομική, την πιο minimal και φυσικά ο,τι πιο sustainable υπάρχει απο άποψη διαφάνειας! Μιλάω για την εταιρεία Reformation, με έδρα την Αμερική και ένα κατάστημα στο Λονδίνο, η Reformation, κάνει worldwide shipping (σε πρόλαβα!) για όλες τις νυφούλες του κόσμου! Με ένα μεγάλο selection, η Reformation, σπάει ρεκόρ σε σχέση με άλλες εταιρείες.

Sustainable απο το 2005, σου δίνει πλήρη διαφάνεια, στα εργοστάσια τους, στους ελέγχους που κάνουν στα εργοστάσια και γενικά πολύ open! Θα δεις φωτογραφίες απο τους ανθρώπους που φτιάχνουν τα ρούχα σου με το όνομα τους! Απο τα Bridal, προσωπικά ερωτεύτηκα το Sauvignon Dress! Γράφει ακριβώς αυτά που χρειάζεται ένας ethical καταναλωτής, πόσο νερό σπαταλήθηκε, πόσο Co2, και φυσικά τι zero waste έχει! Και φυσικά αρκετά οικονομικό για την κάθε τσέπη που θέλει να παντρευτεί!

Bonus: Έχει και section με bridesmaids για τις ντύσεις και αυτές ηθικά!

 

 

Αυτά! Τέλος, θα ήθελα να σου πω, οτι με τις δύσκολες συνθήκες που όλοι διανύουμε, η ζωή μας έχει μπει λίγο στο pause.

Μπορεί να σχεδίαζες τον γάμο σου, την ημέρα γιορτής σου, μπορείς ακόμα να το κάνεις μιας και σου δίνεται μια “παράταση” ευκαρία να κάνεις πιο ηθικές επιλογές!

Γίνε η Thoughtful Bride για να λάμψεις περισσότερο!

Με αγάπη,

H Slow Fashionista σας,

Μαργαρίτα