perfumes-cover

To άρωμα είχε τη δική του ιστορία 

Το άρωμα είναι κάτι που χρησιμοποιούν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες. Κάτι που είναι σύνηθες απ΄τα πανάρχαια χρόνια. Όμως για να είναι έγκυρο και έγκαιρο το άρθρο πρέπει να τα πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή. Πάμε να δούμε τι είναι το άρωμα.

by Σπύρος Καλαματιανός

Άρωμα είναι το μείγμα από αιθέρια έλαια, αρωματικά συστατικά, που χρησιμοποιούνται για να προσδίδει μια ευχάριστη οσμή ή μυρωδιά στο ανθρώπινο σώμα, τα ζώα, σε αντικείμενα και χώρους. Τα αρώματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γνωστό ότι υπήρχαν σε κάποιους από τους πιο πρώιμους ανθρώπινους πολιτισμούς, κάτι που το μαρτυρούν τα αρχαία κείμενα ή από αρχαιολογικές ανασκαφές. Η σύγχρονη αρωματοποιία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το «άρωμα» (perfume) προέρχεται από το λατινικό “perfumus”, που σημαίνει “μέσω του καπνού”. Η  τέχνη της παρασκευής αρωμάτων, ξεκίνησε στην αρχαία Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, μεταγενέστερα από τους Ρωμαίους και τους Πέρσες.

Αλλά εκεί που απογειώθηκε και εξελίχθηκε το άρωμα ήταν στη Γαλλία, διότι οι Γάλλοι λόγω του ότι το θεωρούσαν το νερό εκείνη την εποχή του “διαβόλου”, διότι το έπιναν και τους έδιναν ζωή, γι΄αυτό το λόγο δεν πλενόντουσαν και έτσι μαζί με τα ρούχα-αξεσουάρ βρήκαν τον τρόπο μέσα από ταξίδια που έκαναν (πολέμους κτλ) να φτιάξουν τα αρώματα, μετέπειτα της κολώνιες. Δηλαδή το Eαu de Parfum που είναι το άρωμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, είναι πιο βαρύ, ενώ το Eαu de Toilette που είναι η κολώνια έχει μικρότερη διάρκεια.

Στη Γαλλία, βρίσκονται τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα της εποχής εντοπίζονται στο γαλλικό Νότο. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η πόλη Γκράς, όπου καλλιεργούνται βιολέτες, λεβάντα, γιασεμιά, γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Εκεί αναπτύχθηκε η τεχνική εξαγωγής “καθαρού” αρώματος, με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την πρωτεύουσα των αρωμάτων, αφού απασχολεί 2,000 άτομα και ο τζίρος της κυμαίνεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, δηλαδή περίπου το 6% της παγκόσμιας αγοράς. Όμως παρόλο που η Γαλλία θεωρείται η χώρα των αρωμάτων, το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν ήταν γαλλικό. Ο Βρετανός αρωματοποιός Κρίντ άνοιξε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα συνθετικά προϊόντα.

Φυσικά τα αρώματα υπήρξαν έντονα στην Ελλάδα, την Ρώμη κ.α χώρες που βρισκόταν της νότιας Ευρώπης, αλλά εκδιώχθηκαν από φιλόσοφους της εποχής και από τις θρησκείες. Στην Αίγυπτο και σε χώρες της Ασίας βρέθηκαν πολλά στοιχεία αρωμάτων που ήταν συνυφασμένα, τα μπαχαρικά και τους ναργιλέδες.

Τα αρώματα σήμερα όπως και τότε μπορείς να τα βρεις παντού (φύση, βότανα κτλ), αλλά γενικά οι εταιρείες επειδή χρησιμοποιούν και συνθετικές ουσίες δεν αποκαλύπτουν τις «συνταγές»των αρωμάτων τους. Τις κρατάνε μυστικές και αυτός είναι και ο λόγος που διαφοροποιείται το ένα άρωμα από το άλλο.

Μέχρι τον 20ο αιώνα, δημιουργήθηκαν πολλά από τα γνωστά αρώματα του σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Chanel no5, Shalimar από Guerlain, και Tabu από Dana, μεταξύ 1920 και 1940. Το άρωμα, όμως, θεωρούταν προϊόν υψηλής ποιότητας έως το 1960, και τα αρώματα σχεδιαστών, όπως του Yves SaintLaurent και άλλων εισήλθαν στην αγορά σε τιμές προσιτές για τη μεσαία τάξη. Το ’80, από την άλλη πλευρά, έγιναν πολύ δημοφιλή αρώματα από μάρκες ρούχων, γνωστών σχεδιαστών, όπως το Giorgio Beverly Hills και το Obsession της  Calvin Klein κ.α.

Οι συσκευασίες και οι καμπάνιες επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό το θέμα θα το θίξουμε σε άλλα άρθρα στο μέλλον… Να αρωματίζεστε και να προσέχετε τις μαϊμούδες ή τους κλώνους αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο σώμα…