rsz_coco-chanel

Φόρεσε το ξανά & ξανά… κάντο όπως τη Chanel!

 

Έχεις το τέλειο outfit σχεδιασμένο, αγορασμένο και έτοιμο να φορεθεί. Ξέρεις ποια σκουλαρίκια θα ταιριάζουν, ποια παπούτσια θα φαίνονται τέλεια και ακριβώς πως θα κάνεις τα μαλλιά σου. Τα ξέρεις όλα αυτά, γιατί έχεις φορέσει ακριβώς το ίδιο outfit ξανά. Για την ακρίβεια, μια βδομάδα πριν.
Επαναλαμβάνεις το ίδιο στιλ, αλλά την προηγούμενη φορά ήσουν με εντελώς διαφορετική παρέα φίλων, κι έτσι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να βρεις διαφορετικό look.

Όμως μιλώ για μια περίοδο που ποτέ δεν έζησα. Στην ψηφιακή εποχή, δεν έζησα ποτέ την χαρά του να μπορώ να επαναλαμβάνω το ίδιο στιλ χωρίς την εσωτερική ντροπή του ότι έχω κάνει ένα έγκλημα μόδας στο μέγιστο βαθμό.

Στις μέρες μας, μέσα στα πρώτα λεπτά που φοράς ένα outfit,οι φίλες σου το έχουν ήδη και το έχουν ποστάρει στo instagram και έχουν λάβει αμέτρητα emojis με αμέτρητες καρδούλες.
Η καλύτερη σου φίλη το έχει δει, η συμμαθήτρια σου από το λύκειο το έχει δείξει στην αδελφή της και η καινούργια κοπέλα του πρώην σου έχει ήδη στείλει screenshoot στις φίλες της.

Σ’ ακούω να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου για το αντίθετο, «είναι εντάξει» ο εσωτερικός σου διάλογος λέει «αν κανείς δημοσιεύσει τίποτα στο insta;»
Λάθος. Μη ξεχνάς, είσαι φίλη με κάποιον στο snapchat, κάποιος άλλος κάνει live μετάδοση στο facebook και πολλά άλλα..

Είναι τραγωδία του 21ου αιώνα, αλλά αντί να πεθαίνει κάθε χαρακτήρας, το μόνο που πεθαίνει είναι η φήμη σου.
Ξέρω, ξέρω. Ακούω τι λες μέσα σου ξανά και ξανά « κανείς δεν νοιάζεται και τόσο».
Τότε γιατί έχει ενσταλάξει μέσα μας ότι η κοινωνία νοιάζεται;

Κοιτώντας την περίσταση λογικά, το να επαναλαμβάνεις ένα στιλ είναι το πιο λογικό πράγμα να κάνεις. Αγοράζεις κάτι που αγαπάς και το φοράς. Δεν είναι deal του το πετάω μετά από μια φορά που το φόρεσα. Μιλάμε για ρούχα, και δεν είναι μιας χρήσης.
Το να επαναλαμβάνεις το ίδιο στιλ επίσης δεν πυροδοτεί την ιδέα του μαζικού καταναλωτισμού. Ξέρεις, η ιδέα που υπάρχει μέσα μας ότι πρέπει να έχεις την πιο καινούργια έκδοση σε όλα, είτε είναι κινητό είτε το αμάξι.
Το να ψωνίζεις vintage έχει ακόμα μια γοητεία που διαρκεί, αλλά μόνο γιατί κάνεις ακριβώς αυτό, ψωνίζεις, ικανοποιήσεις  ακόμα την ανάγκη σου για κάτι καινούργιο.
Το ίδιο ισχύει και για την ενοικίαση φορέματος. Παρ’ ότι είναι μια οικονομική εναλλακτική (οικονομικά και περιβαλλοντικά) η κουλτούρα του να ενοικιάσεις ένα ρούχο είναι μόνο για να το φορέσεις μόνο μια φορά μόδα.

Σίγουρα θα δείχνεις υπέροχη στις 205 selfies που πήρες.Αλλά αγοράζεις από μια αγορά, η οποία εξαντλεί τους οικονομικά ασθενείς καταναλωτές και φτάνει στην πείνα τους σχεδιαστές και νομίζω αυτό είναι χειρότερο από το να φορέσεις τα ίδια ρούχα από 10 φορές.
Αντί γι’αυτό, εξοικονόμησε τα χρήματα σου και διάλεξε κομμάτια που μπορείς να φοράς συνέχεια μέχρι τα εγγόνια σου να τριγυρίζουν στα πόδια σου.
Πρώτα απ΄όλα θα αποφύγεις την παγίδα της παρόρμησης να αγοράζεις καθοδηγούμενη από τη μόδα , ήξερες ότι ποτέ δεν θα φορούσες αυτές τις στενές ψηλές μπότες αλλά τις αγόρασες έτσι; από μια ηθική πλευρά τα οφέλη είναι προφανή, η επανάληψη του ίδιου στιλ οικονομική επιλογή, δυστυχώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε ρούχα που εξασφαλίζουν ότι θα είμαστε ξεχωριστές σε κάθε βήμα, αλλά μπορούνε όλες να φορέσουμε ήδη έχουμε επισημάνει, επίσης ότι τα ρούχα μας δεν θα καταλήξουν παρατημένα κάπου.
Είμαι σίγουρη ότι οι συγγενείς σου θα μπορούσαν να φορέσουν και μερικά παλιά σου ρούχα, γι’ αυτό φόρα τα ρούχα σου όσο αντέχουν.
Έτσι, τι και αν κάποιος νοιάζεται αν θα φοράς τα ίδια ρούχα;
Στο καλό να πάνε… προφανώς ζηλεύουν το γεγονός ότι μπορείς να φορέσεις το ίδιο στενό σου μαύρο τζίν και ακόμα να παίρνεις κοπλιμέντα κάθε φορά που το φοράς, αλλιώς στείλε τους αυτό το άρθρο!!!
Δεν θα δώσεις λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου φορώντας το ίδιο ρούχο ξανά & ξανά αλλά τουλάχιστον βοηθάς να σταματήσει μια τάση η οποία δεν προσφέρει και πολλά στον καταναλωτή, φύλαξε τα χρήματα σου τις ώρες που χαζεύεις το αγαπημένο σου eshop στο διαδίκτυο και τις ώρες που ξοδεύεις το πρωί, διαλέγοντας ένα outfit.
Κοιμήσου & Ρόκαρε στο full με το top που φορούσες την προηγούμενη μέρα και κάνε το δικό σου.

Και…. Εϊ… αν είσαι θαρραλέα αρκετά, κοινοποίησε το στα δικά σου social media.