astrologia

Τα άστρα στο χώρο της μόδας υπό το πρίσμα του Κώστα Λεφάκη

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας αναλύσω μέσα απ΄το ρεπορτάζ μου, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια του ενός και μοναδικού αστρολόγου Κώστα Λεφάκη τι σχέση έχει η μόδα με τα άστρα και τα ζώδια.

by Σπύρος Καλαματιανός

                                                          kwstas-lefakis

Ψάχνοντας κανείς στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, θα δει ότι πολλοί ήταν οι σχεδιαστές που εμπνεύστηκαν απ΄τα ζώδια και τα άστρα και δημιούργησαν ρούχα και αξεσουάρ. Πχ ο YFSL και ο Valentino δημιούργησαν υπέροχες συλλογές υψηλής ραπτικής που επί χρόνια δεν πέρασαν απαρατήρητες, καθώς έτυχαν μεγάλης ζήτησης. Ψάχνοντας κανείς θα βρει μια υπέροχη pret a porter του Ζαν Πολ Γκοτιέ, ενώ μεταγενέστερα θα βρούμε υπέροχα αξεσουάρ (παπούτσια, τσάντες κτλ) του εξίσου γνωστού οίκου μόδας Chanel. Τα άστρα επηρέασαν και τους D&G ακόμα και τους Dsquard2. Στην Ελλάδα, από όσο έψαξα, βρήκα δύο πολύ ωραίες συλλογές με ρούχα, αυτή του Τίμη Παρίση και λίγο μεταγενέστερα του Θοδωρή Τρανούλη.

Κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο είναι ότι στους σχεδιαστές μόδας, στιλίστες, make up artist, πατρονίστ, μοντέλα κ.α ειδικότητες της μόδας τα ζώδια που κυριαρχούν είναι: Λέων, Καρκίνος και Αιγόκερος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι διακεκριμένοι άνθρωποι της μόδας που να έχουν άλλα ζώδια. Αυτά όμως είναι όλα πολύ σχετικά, διότι στην αστρολογία παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες.

                                                          astrologia-1

Πάμε να δούμε μερικούς σχεδιαστές του εξωτερικού τι ζώδια είναι:

Στον Κριό ανήκουν ο οίκος Gucci, ο Αζεντίν Αλατά και η Βίβιαν Γουέστγουντ. Στον Ταύρο έχουμε πιο δημοφιλή ονόματα, τόσο στο κλασικό ρούχο, όσο και στο μοντέρνο. Πρώτα απ΄όλα στο ζώδιο αυτό ανήκει ο Valentino, και σαφώς έχει χαρακτηριστικά στοιχεία του ζωδίου του, στην όλη του δημιουργική σταδιοδρομία. Ταύρος επίσης είναι ο Κριστιάν Λακρουά, όπως και ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, η Λάουρα Μπιατζότι και το διάσημο μανεκέν Λίντα Ευανγκελίστα. Στους Διδύμους ανήκουν ο Benetton και οίκος Fendi. Στον Καρκίνο ανήκει ο Giorgio Armani, ο οποίος συνδυάζει την απλότητα με την πραγματικότητα σε΄ένα μοντέρνο κλασικό στιλ, προφανώς επηρεασμένος από το απέναντι ζώδιο του Αιγόκερου. Στο ζώδιο του Λέοντα έχουμε δύο μεγάλες μορφές της μόδας, τον YFSL και τον Ferre. Στην Παρθένο συναντάμε τη Σόνια Ρίκελ και τον Καρλ Λανγκερφέλντ. Στον Ζυγό έχουμε την Ντόνα Καράν και τον Ράλφ Λορέν. Στον Σκορπιό ανήκουν ο Κάλβιν Κλάιν. Στον Τοξότη ανήκουν ο Versace, ο Γκαλιάνο και ακολοθούν η Κρίστεν Μακμέναμι και η Έλενα Κρίστενσεν. Στον Αιγόκερω ανήκουν η Κέιτ Μος, ο οίκος Trussardi, και ο οίκος Λουί Βουιτόν, ενώ στους Ιχθύς ανήκουν ο Κένζο και το διάσημο μοντέλο Σίντι Κρόφορντ. Επίσης η Ναόμι Κάμπελ είναι Δίδυμος και η Κλαούντια Σίφερ είναι Παρθένος.

Ο μετρ της αστρολογίας Κώστας Λεφάκης είχε προβλέψει στο επιστημονικό κεφάλαιο Μόδα & Άστρα που είχε γράψει το 1996 (και είχε πέσει μέσα) ότι το 1997 όσο και το 1998 θεωρούντουσαν εξαιρετικά σκληρά χρόνια στην παγκόσμια οικονομία και αυτό αναμφίβολα επηρέασαν τον κόσμο της μόδας, τόσο στις πωλήσεις όσο και στην παραγωγή. Παράλληλα όμως το πέρασμα του ουρανού στον Υδροχόο και το πέρασμα του Πλούτωνα στον Τοξότη, γέννησαν νέα ταλέντα, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην νέα εποχή πραγμάτων της μόδας, από πλευράς κόστους παραγωγής, αλλά και από άποψη, εικόνας και χρήσης των προϊόντων. Επίσης, είχε προβλέψει ότι τα χρόνια μέχρι το 2000 θα “παίξουν” η ανάγκη με τη συγκυρία… Κάτι άλλο που είχε προβλέψει είναι (επίσης έπεσε μέσα) ότι τα έτη 1998, 1999 και 2000 όλοι οι πρωταγωνιστές της τότε σκηνής της μόδας, θα δώσουν εξετάσεις αντοχής και εξυπνάδας, θα φανεί πόσο τυχεροί και επινοητικοί είναι και αυτό εξηγεί ότι νέοι Άγγλοι, (πλέον σχεδιαστές μόδας) αναλαμβάνουν τους οίκους υψηλής ραπτικής της Γαλλίας, ενώ οι Αμερικάνοι σχεδιαστές θα παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται μέχρι και σήμερα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την ιστορία της μόδας μέσα από τους συσχετισμούς των ζωδιακών τάσεων, τις αστρικές επιρροές, σε συνδυασμό με τις πλανητικές επιδράσεις, καθώς και τα πλανητικά φαινόμενα που επηρέασαν σημαντικά την μόδα. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαύρη επιρροή της μόδας με τους πλανητικούς κύκλους και την αρμονική εξάγωνη όψη του Πλούτωνα και του Ποσειδώνα, αλλά αυτό να είστε σίγουροι ότι θα το αναλύσω σε άλλο άρθρο.

                                    kwstas-lefakis-2

Πάμε να δούμε τι μου είπε σε μια επίσκεψη που έκανα στον υπέροχο χώρο του στον Πειραιά ο εξαιρετικός Κώστας Λεφάκης:

“Για εμένα η μόδα εξαρτάται πολύ από την εποχή, την κοινωνική, την οικονομική και κυρίως σε μια εποχή μεταβατική όπως είναι από το 2011 έως και το 2019… H μόδα δανείζεται στοιχεία του παρελθόντος με μια εκρηκτικότητα ή με μια μορφή αντίδρασης του κλίματος, της τρέχουσας εποχής. Την μόδα την καθορίζουν οι πλανήτες Ποσειδώνας που αυτή την στιγμή είναι στους Ιχθύς, από τον Φεβρουάριο του 2012, ο οποίος είναι το ονειρικό και το αισθητικό, όπου ο Κρόνος είναι στον Τοξότη και μας βγάζει τα λίγο πιο φανταχτερά πράγματα, (γιατί ο Τοξότης έχει να κάνει με τα πιο φανταχτερά πράγματα)  με τα καπέλα, τα καρό και τα ασύμμετρα πατρόν. Ο  Πλούτωνας ο οποίος είναι αιμοσταγής από το 2008 είναι στον Αιγόκερω και βγάζει το μυστήριο ή την απλότητα σε άλλες μορφές και τέλος ο Δίας που κάθε χρόνο περνάει από ένα διαφορετικό ζώδιο… όπως είναι το 2017. Το 2016 ήταν πιο θαμπό στη μόδα, ενώ το 2017 θα είναι πιο χαρούμενο, το 2018 θα είναι ποιο ερωτικό, ενώ το 2019 αυτό που θα κυριαρχήσει θα κρατήσει περισσότερα χρόνια. Όμως από το 2012 μέχρι το 2019 αυτή η επταετία για την μόδα είναι trag it και είναι περισσότερο δανειζόμενη από στοιχεία της δεκαετίας του 80 (κυρίως προς το τέλος), δηλαδή ότι κυριάρχησε από το 1986 μέχρι και το 1990 αντιγράφεται, με έναν καινούργιο τρόπο την περίοδο 2016 με 2020.

Μην ξεχνάμε ότι η μόδα έγινε πιο εξωστρεφική και πήγε στους απλούς ανθρώπους (ενώ ήταν προνόμιο των πλουσίων και των πιο υψηλών κοινωνικών τάξεων) από τις 5 Φεβρουαρίου του 1962 και μετά που έγινε η μεγάλη σύνοδος των πλανητών, στον Υδροχόο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι από εκεί και πέρα οι άνθρωποι της μόδας έφεραν τα εργατικά ρούχα και τα έκαναν μόδα, πχ το blue jean γεννιέται (το οποίο είναι σύμβολο Υδροχοϊκό).

Κάτι άλλο που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι τα αξεσουάρ, μην ξεχνάμε ότι τα κάπελα είναι σύμβολα Τοξότη, τα παλ χρώματα, οτιδήποτε είναι αραχνοΰφαντο ή είναι περίεργο είναι σύμβολο του Ιχθύ, οτιδήποτε έχει να κάνει με το δέρμα, τις μπότες, τα τακούνια είναι σύμβολο, του άξονα Αιγώκερου-Καρκίνου, παίζει ρόλο και ο Σκορπιός ανάλογα τα χρώματα… Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι το κάθε ζώδιο έχει το δικό του χρώμα, πχ το κόκκινο είναι του Κριού, το πράσινο είναι του Ταύρου, το Κίτρινο είναι του Διδύμου, το έμεραλτ του Καρκίνου, το Πορτοκαλί είναι του Λέοντα, το μπεζ και όλες οι αποχρώσεις του καφέ είναι της Παρθένου, το ροζ σιέλ κ.α περίεργα χρώματα είναι του Ζυγού, το μωβ και το λιλά είναι του Σκορπιού, το μπλε σκούρο, το πορφυρό το βυσσινή είναι του Τοξότη, το γκρι και το μαύρο είναι του Αιγόκερου, το θαλασσί και το μπλε ηλεκτρίκ είναι του Υδροχόου και όλη η γκάμα των παλ χρωμάτων είναι του Ιχθύ… Μπορεί να έχουμε κάποιο περιορισμό λόγο της οικονομικής κατάστασης, αλλά η μόδα θα έχει μια θετική απήχηση…”

                             kwstas-lefakis-1

Αυτά μου είπε σφαιρικά γύρω απ΄την μόδα ο κ.Λεφάκης. Όντως εγώ που κινούμαι στην αγορά και στο χώρο της μόδας σίγουρα έχει επηρεαστεί λόγω της κρίσης (στην δημιουργία κυρίως, αλλά και στη αγοραστική δύναμη), αλλά ο κόσμος στρέφεται ξανά στο Ελληνικό ρούχο, το Ελληνικό ύφασμα, οι μοδίστρες έχουν περισσότερη δουλειά από άλλες φορές, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Ο κ.Λεφάκης θέλησε να δώσει μια ατάκα για κάποιους  Έλληνες σχεδιαστές (παλιούς και νέους) που κατάφερα να βρω τις ημερομηνίες και όχι τα έτη γεννήσεως τους και κάπως έτσι θα κλείσω αυτό το άρθρο μου. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ.Λεφάκη για την πολύτιμη βοήθεια του στο άρθρο μου αυτό. Να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθω με άλλο άρθρο που θα έχει μέσα περισσότερες λεπτομέρειες για τη σχέση που έχει η Μόδα & Άστρολογία.

                                              astrologia-2

Μάκης Τσέλιος
Θα συνεχίσει να εργάζεται σαν καλός Αιγόκερως στα πρότυπα που του αρέσουν.

Νίκος Αποστολόπουλος
Σαν Δίδυμος του δίνεται η ευκαιρία, τόσο το 2017 όσο και το 2018 να κάνει ενδιαφέρουσες καινοτομίες στο χώρο που υπηρετεί.

Βασίλειος Κωστέτσος: Σαν Ζυγός, θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελατειακού του κοινού.

Δάφνη Βαλέντε: Μια Παρθένος που θέλει να ξεχωρίζει.

Βλάσσης Χολέβας: Ένας Αιγόκερως που θέλει να επιβάλλει τις ιδέες του.

Λάκης Γαβαλάς: Ένας Λέων που είναι εθισμένος σε έξυπνες προκλήσεις.

Θοδωρής Τρανούλης: Ένας Λέων που του δίνεται η ευκαιρία να τολμήσει.

Μιχάλης Μανιάτης: Ένας Καρκίνος που φέρνει πρωτοτυπία στην παράδοση.

Χριστόφορος Κοτέντος: Ενας Αιγόκερως που του ταιριάζουν τα πρωτότυπα αξεσουάρ.

Βασίλης Ζούλιας: Παραδοσιακός και τολμηρός ταυτόχρονα.

Δούκας Χατζηδούκας: Ένας Παρθένος που δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια.

Δημήτρης Στρέπκος: Ένας Ζυγός με αρμονία στα χρώματα.

Lila Nova: Επιθετική ομορφιά.

Paris Valtadoros: Ένας καλός μαθητής των μεγαλυτέρων.

Μαρία Τάγκαλου: Αγώνες για να κερδίσει την αγορά και τις εντυπώσεις.

Κonstantinos  Mitrovgenis: Παιχνίδι με τα πατροπαράδοτα πρότυπα.

Ορσαλία Παρθένη: Πρωτοποριακοί πειραματισμοί.

Μάριος Καραβασίλης: Ανταγωνιστικός και εντυπωσιακός.

Όλγα Καραβερβέρη: Με ριζοσπαστική έμπνευση.

Vg Zolotas: Aνατρεπτικές λεπτομέρειες.