rsz_klotho_1

Klothό: Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη υφαίνει την παράδοση του αργαλειού σε έργα τέχνης

Ο αργαλειός της Κρήτης και η παραδοσιακή τέχνη της Υφαντικής αναβιώνουν δημιουργικά μέσα από τη φαντασία, το μεράκι και την καλλιτεχνική ματιά της Αλεξάνδρας Θεοχάρη. Η αγάπη της για το χειροποίητο, τα κρητικά υφαντά, τη μόδα σε συνδυασμό με τα προσωπικά της βιώματα και τις σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης την ώθησαν στη δημιουργία του Klothό.

by Μαρία Τσικαλά

Έχοντας ως στόχο τη διάδοση της τέχνης των υφαντριών της Κρήτης, ξεκίνησε να υφαίνει στο εργαστήριό της, στο Ρέθυμνο, ανάλαφρα resort ρούχα και folk chic τσάντες, βασισμένα σε ιστορικά μοτίβα και σχέδια της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζονται με τις σύγχρονες τάσεις της μόδας. Οι υψηλής ποιότητας δημιουργίες της, που συνδυάζουν την παραδοσιακή τέχνη με την απλότητα και τις γεωμετρικές γραμμές, απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα που αγαπά την παράδοση και αναζητά δημιουργίες με αισθητική και άποψη. Δύο χρόνια μετά, τα προϊόντα Klothό έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατακτώντας όλο και περισσότερους θαυμαστές.

Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη μίλησε στο PrimaDonnaVera.gr για τη δημιουργία του Klothό, τη μέχρι σήμερα πορεία του, το όραμα και τα μελλοντικά της σχέδια!

                                  alexandra theoxari

1.Klothό: Η αναβίωση του κρητικού υφαντού, συγκέρασμα Τέχνης και Παράδοσης. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του και από πού πηγάζει το όνομα του brand;

Η αγάπη για την Τέχνη, την Παράδοση, τη μόδα προϋπήρχαν πάντα. Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες που κάποια στιγμή τα ταλέντα, οι κλίσεις, τα βιώματα συναντήθηκαν και από αυτό δημιουργήθηκε το KLOTHO. Μια από τις Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας έδωσε το όνομά της στο brand, η Κλωθώ, κόρη του Δία, που ύφαινε τις ζωές των ανθρώπων.

2. Τι ήταν αυτό που στάθηκε αφορμή, για να αλλάξετε πορεία και να ασχοληθείτε με ένα τόσο δημιουργικό κομμάτι και ιδιαίτερα με την Υφαντική;

Η ζωή μας είναι γεμάτη με κύκλους που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Την Υφαντική την αγαπούσα ανέκαθεν και θαύμαζα πάντα την επιδεξιότητα, την επιμονή και την αστείρευτη φαντασία των υφαντριών. Όταν λοιπόν προέκυψε η ιδέα να συνδυάσω τη μόδα με την υφαντική, ο ενθουσιασμός μου και η βεβαιότητά μου ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό δε μου άφησαν πολλά περιθώρια να κάνω πίσω.

klotho 6 klotho 5

 

3. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συλλογή σας με λίγες λέξεις;

Αυτό που χαρακτηρίζει τη συλλογή μας είναι οι λιτές, γεωμετρικές γραμμές, η απλότητα στη φόρμα και το περιεχόμενο, η διαχρονικότητα, η χρήση φυσικών υλικών, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

4. Υπάρχουν κάποιες δημιουργίες που έχετε ξεχωρίσει;

Οι δημιουργίες που ξεχωρίζω είναι αυτές που είναι ολοΰφαντες, δεν έχουν δηλαδή μόνο ένα διακοσμητικό στοιχείο υφασμένο στον αργαλειό, αλλά είναι φορέματα φτιαγμένα και κεντημένα εξ ολοκλήρου στον αργαλειό, κλωστή – κλωστή. Είναι δημιουργίες σε περιορισμένο αριθμό, που θεωρώ ότι επαναπροσδιορίζουν την αξία του κρητικού υφαντού.

5. Έμπνευση μπορεί να αντλήσει κανείς από ποικίλες πηγές. Η κυριότερη πηγή έμπνευσής σας;

Κυριότερη πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η Κρήτη, που δεν είναι απλά ένα όμορφο νησί, αλλά έχει ένα πλούσιο πολιτισμό, αξιόλογη ιστορία και παράδοση σε όλες σχεδόν τις Τέχνες.

          klotho 4

6. Ποιο είναι το μυστικό που σας κάνει τόσο δημιουργική, ανανεώνοντας συνεχώς τις ιδέες σας;

Νομίζω ότι κανείς πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να μην επαναπαύεται στο καλό αλλά να αναζητά το καλύτερο. «Πέτρα που κυλάει, δε χορταριάζει» λέει η λαϊκή ρήση και νομίζω ότι είναι απόλυτα σωστό. Αν είσαι ανήσυχος και ψάχνεσαι, ανανεώνεις και τις ιδέες και τις δημιουργίες σου.

                         klotho 2

7. Ένα startup εγχείρημα που σημειώνει ανοδική πορεία, κατακτώντας όλο και περισσότερους θαυμαστές. Υπήρχαν δυσκολίες και προκλήσεις με τις οποίες ήρθατε αντιμέτωπη, αλλά και επιτεύγματα;

Ήρθα αντιμέτωπη και καθημερινά έρχομαι με πολλών ειδών δυσκολίες. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει να το πάρει κανείς απόφαση ότι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα δεν υπάρχει. Κάθε δυσκολία, όμως, που ξεπερνάς σε κάνει πιο δυνατό και αποφασισμένο να πετύχεις. Όσο για τα επιτεύγματα, παρόλο που το brand είναι τόσο νέο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουμε κερδίσει σημαντικό έδαφος, έχουμε συνεργασία με τα καλύτερα concept stores και boutiques που υποστηρίζουν Έλληνες δημιουργούς. Κάθε μικρή επιτυχία για μας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

       klotho 8 klotho 7

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας και ποιο το όραμά σας για το Klothό;

Εμπορικά θα θέλαμε να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά, να κάνουμε άνοιγμα προς την αγορά του εξωτερικού και εν τέλει να δημιουργήσουμε ένα brand που θα είναι συνώνυμο της κρητικής υφαντικής, που θα δημιουργεί προϊόντα ανώτερης ποιότητας και πολιτισμικής αξίας, που θα στηρίζει την τοπική οικονομία και θα συμβάλει στη διάσωση και τη διάδοση μιας παραγκωνισμένης, για πολλά χρόνια, Τέχνης.

                                            klotho 3

Επισκεφτείτε τη σελίδα klotho.com.gr και γνωρίστε τις χειροποίητες δημιουργίες του