7 κανόνες ασφαλείας για το νερό που όλοι οι γονείς πρέπει να ξέρουν

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, κάθε χρόνο στην Ελλάδα σημειώνονται περίπου 400 θάνατοι από πνιγμό, εκ των οποίων οι 10 αφορούν σε παιδιά ή εφήβους. Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε εμείς οι γονείς για την ασφάλεια των παιδιών μας;

 

Δεν παίρνουμε ποτέ τα μάτια μας από τα παιδιά όση ώρα είναι μέσα στο νερό

Ο πνιγμός στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε στις ταινίες – είναι αθόρυβος και γρήγορος.

 

Αγνοούμε το κινητό μας τηλέφωνο

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για μια ώρα ανάγκης στην παραλία, δεν πρέπει όμως να μας αποσπάει την προσοχή όση ώρα είναι τα παιδιά μέσα στη θάλασσα.

 

Δε βασιζόμαστε στα παιχνίδια που επιπλέουν (φουσκωτά στρώματα, κτλ)

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιχνίδια της θάλασσας μπορούν να λειτουργήσουν ως σωσίβιες λέμβοι. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, ιδιαίτερα σε μια πισίνα που ο χώρος είναι πιο περιορισμένος.

 

Κάνουμε στο παιδί μας μαθήματα κολύμβησης

Οι ειδικοί συστήνουν όλα τα παιδιά  να κάνουν μαθήματα κολύμβησης από πολύ μικρή ηλικία. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν το παιδί μας γνωρίζει πολύ καλά να κολυμπάει, πάντα έχουμε στο νου μας τον πρώτο κανόνα.

 

Δεν αναθέτουμε σε συνομήλικα ή μεγαλύτερα παιδιά να προσέχουν τα μικρότερα.

Καλό είναι τα αδέλφια ή οι φίλοι των παιδιών μας να γνωρίζουν που βρίσκονται αυτά, δεν είναι όμως ευθύνη τους να τα προσέχουν. Η ευθύνη των παιδιών μέσα στο νερό βαραίνει αποκλειστικά τους ενήλικες.

 

Διδάσκουμε στα παιδιά μας κανόνες

Δεν σπρώχνουμε ανθρώπους μέσα στο νερό, δεν τους τραβάμε από τα πόδια μέσα στο νερό, δεν βουτάμε σε νερά με βράχια ή σε ρηχά νερά και στην πισίνα δε βουτάμε γενικώς!

Δεν τρώμε ( ούτε εμείς αλλά ούτε και τα παιδιά μας)3 ώρες πριν από την κολύμβηση

 

Πηγή